Tarvitaan homekoulurekisteri

Yleisradion yhdessä Helsingin yliopiston ja Työterveyslaitoksen kanssa toteuttaman kyselyn mukaan 800:sta kyselyyn vastanneesta koulusta 40 prosentissa oli vastaajan mukaan sisäilmaongelmia.

Homeongelma kouluissa ei ole uusi asia, päinvastoin. Laajasti siitä on puhuttu ainakin 20 vuotta ja muistutettu toistuvasti. Tilannetta on myös aikaisemmin selvitetty.

Teknillisen korkeakoulun muutaman vuoden takaisessa tutkimuksessa selvisi, että jopa 90 prosentissa kouluista on homevaurioita ja 15 prosentissa vauriot ovat vakavia. Puolestaan erään kansainvälisen tutkimuksen mukaan vähintään puolessa Suomen peruskoulujen ja lukioiden koulurakennuksista on kosteusongelmia ja joka viidennestä koulutilasta löytyy hometta.

Luvut vaihtelevat jonkin verran sen mukaan, kuka on tutkinut tai kysellyt. Lopputulos on kuitenkin selvä: sisäilmaongelmia ja hometta on useissa kouluissa. Arviolta vähintään 52 000 opettajaa ja 150 000 oppilasta altistuu joka päivä homeen aiheuttamille terveyshaitoille.

Homeongelmien taustalla on rakennusvaiheessa tehtyjä virheitä ja jopa määräysten vastaisia ratkaisuja. Eräänlaisen pullorakentamisen lisäksi löytyy myös toinen, yksinkertainen virhe: koulutilojen ilmastointi pysäytetään säästösyistä viikonloppuisin ja lomien ajaksi eikä luokkia tuuleteta enää edes välitunneilla entiseen tapaan.

Homekorjaukset ovat kalliita ja niitä on viime vuosikymmeninä tehty pitkälle vain päälle maalaamalla. Kalleuden vuoksi homeongelmaa on salailtu ja pidetty pimennossa. Määrärahoja korjauksiin ei ole riittävästi. On kunnan päättäjien asia puuttua tilanteeseen!

Yksi ongelma todellisen tilanteen selvittämisessä ja ratkaisemisessa on ollut ja on, etteivät homeongelmat ole varsinaisesti kenenkään vastuulla. Hallinnollisesti vastuu jakautuu monelle ministeriölle ja laitokselle, mutta kokonaisvastuu puuttuu. Valtakunnan tasolla ei yksinkertaisesti ole yksityiskohtaista homekoulurekisteriä eikä seurantaa.

Ratkaisua homekouluongelmaan ei saada, ellei luoda oikeaa homekoulurekisteriä, jossa ovat mukana kaikki maan koulut. Rekisterin lisäksi on laadittava korjaussuunnitelma, jonka mukaan edetään. Rekisterin ja suunnitelman on oltava velvoittavia.

Kyse on ihmisten terveydestä! Homekoulut pitäisi nostaa kuntien korjaustoiminnassa kiireellisyysjärjestyksen kärkeen ja pahimmat niistä määrätään käyttökieltoon.

 

 

 

 

Tietoja laaksola

Lehdistöneuvos Opettaja-lehden päätoimittaja 1987-2014 Politiikan toimittaja - työmarkkinat ja eduskunta 1980-1987 (Sanomalehti Kaleva) Toimittaja - koulu- ja opetusasiat 1975-1980 (Sanomalehti Kaleva) Freetoimittaja 1972-1975 (Pohjolan Sanomat)
Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *