Kuin Kansanradiosta

Yläkoulun opettaja kirjoitti 21.2. Helsingin Sanomien mielipidesivulla, että opettajien lomia voitaisiin lyhentää elokuussa kahdella viikolla. Toinen viikoista voitaisiin käyttää opettajien tietotekniikkakoulutukseen ja toinen tulevan vuoden oppimiskokonaisuuksien suunnitteluun.

Opettajien tietoteknisissä taidoissa on suuria eroja. Jotta opettajat ja koulut pystyisivät vastaamaan uuden opetussuunnitelman tuomiin haasteisiin, opettajia olisi ryhdyttävä pikavauhtia kouluttamaan siihen. Opettajien täydennyskoulutus on kuitenkin tällä hetkellä lapsenkengissä. Se tapahtuu pääasiassa opettajien omalla ajalla ja rahalla.

Työn muuttuessa työnantajan velvollisuus on tutustuttaa työntekijät työajalla uusiin laitteisiin ja niiden käyttöön. Tietotekniikkakoulutus kuuluu työnantajille. Ajatus kesäkeskeytyksen osittaisesta käytöstä täydennyskoulutukseen on siksi toteuttamiskelvoton, ellei siitä sovita rahallista korvausta. Täydennyskoulutus on opettajan työtä.

Ehdotus on huono myös siksi, että opettajan saama palkka kesäkeskeytyksen ajalta on korvausta jo tehdystä työstä, talvikuukausista. Opettajan vuosityöpalkka on jaettu 12 kuukaudelle eikä kahdeksalle ja puolelle, jolloin opetustyötä tehdään luokkahuoneissa.

Ehdotukseen sisältyy myös viikon käyttäminen opetuksen suunnitteluun. Ehdottaja ei tunnu tietävän, että opettajilla on jo nyt niin sanottuja veso-päiviä, joita käytetään juuri tähän tarkoitukseen. Tosin muutamat kunnat ovat katsoneet, ettei tällaista suunnittelua tarvita ja ovat lomauttaneet opettajia kyseisiksi päiviksi.

Ehdotus kesäviikkojen käyttämisestä täydennyskoulutukseen ja suunnitteluun vaikuttaa samanlaiselta viisaudelta, mitä kuulee tosikoitten ja veitikoiden Kansanradiosta sunnuntaisin.

 

 

 

Tietoja laaksola

Lehdistöneuvos Opettaja-lehden päätoimittaja 1987-2014 Politiikan toimittaja - työmarkkinat ja eduskunta 1980-1987 (Sanomalehti Kaleva) Toimittaja - koulu- ja opetusasiat 1975-1980 (Sanomalehti Kaleva) Freetoimittaja 1972-1975 (Pohjolan Sanomat)
Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *